برای خیلی از ما، عینک آفتابی یک اکسسوری مد زنانه و مردانه محسوب میشود. اما عینکها علاوه بر جنبههای مد و زیبایی، دارای عملکردهای مهمی چون: محافظت چشمها در برابر نور خورشید و اشعهی خطرناک UV هستند. صرف نظر از سن و سال یا نسخه و توصیهی پزشکی؛ عینک آفتابی برای تمام افراد وسیلهای ضروریست. اما ما برای این اختراع جذاب و کاربردی باید از چه کسی تشکر کنیم؟
برای رسیدن به این سوال باید نگاهی مختصر به تاریخچهی عینکهای آفتابی بیاندازیم!
تاریخچهی عینک آفتابی
اینوئیتها
عینکهای آفتابی بدوی در دوران ماقبل تاریخ، توسط اینوئیتها استفاده میشدند؛ مردم بومی قطب شمال. این عینکها از عاجهای تراشیده شدهی فیلهای دریایی ساخته میشدند که در آنها شکافی برای “دیدن” ایجاد میشد. این عینکها در واقع برای کمک و جلوگیری از برفکوری ساخته و استفاده میشدند و عاری از جنبههای امروزی مد بودند (مگر اینکه شما یک اینوئیت ماقبل تاریخ باشید!).
افسانهها حاکی از آناند که امپراتور نرونها، نبردهای گلادیاتورها را با لنزهایی از زمرد به تماشا مینشسته است، هرچند مورخان این ادعا را نادرست میدانند!
چینیها
بعد از اینوئیتها، چینیها در قرن دوازدهم با استفاده از کوارتز دودی بهعنوان لنز، کمی پیشرفت کردند. هرچند این لنزها بههدف جلوگیری از نور خورشید ساخته نشده بودند و در حقیقت برای پنهان کردن حالات چهرهی داوران و قاضیها در آن تاریخ و فرهنگ بودند.
در ادامه …
در اواسط 1700، یک بیناییشناس لندنی شروع به انجام آزمایشهایی روی لنزهای سبز برای کمک به مشکل بینایی کرد؛ و در واقع امروزه میدانیم که سبز، بهترین رنگ برای محافظت از چشمهای ما در برابر اشعههای خورشید است.
اختراع و شکلگیری عینکهای آفتابی، آنطور که ما امروزه آنها را میشناسیم، تا قرن بیستم طول کشید. در سال 1929، سم فاستر (Sam Foster) شروع به تولید انبوه اولین عینکهای دودی کرد که در چشم بههم زدنی، به یک کالای پرطرفدار و مد روز در خیابانهای آتلانتیکسیتی تبدیل شد.
چند سال بعد شرکت Bausch & Lomb وارد عمل شد و شروع به ساخت عینکهای آفتابی برای هوانوردان نظامی آمریکایی کرد. مدلهایی که از زمان استفادهی خلبان معروف آمریکایی، ژنرال مکآرتور، به جرقهای از مد تبدیل و بسیار باب شد.
در دهههای بعد، عینکهای آفتابی محبوب و محبوبتر شدند و در طراحی و کاربری پیشرفتهای بسیاری داشتند. شاید مهمترین پیشرفتی که در تکنولوژی عینکها صورت گرفت، معرفی لنزهای پلاریزه در سال 1930 بود. عینکهای پلاریزه نسبت به سایر مدلها، مقدار بسیار بیشتری از نور و اشعهی خورشید را کاهش میدهند و به جلوگیری از آسیبدیدگی چشمها در برابر اشعهی UV کمک شایانی میکنند.
اما بهراستی عینکها با چشمان ما چه میکنند؟
آیا عینک آفتابی کلید سلامت چشمهای ماست یا یکی دیگر از محصولات و اکسسورهای فشن؟
الیوت لوین (Elliot Levine)، پزشک متخصص چشم ایتالیایی میگوید: «قطعا عینک دودی حاوی عناصری از فشن و مد است که مردم به دنبال آن هستند، اما استفاده از عینک دودی و آفتابی فواید بسیاری هم برای سلامتی دارد.»
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، مهمترین مزیت استفاده از عینک آفتابی، محافظت از چشمها در برابر اشعهی ماورای بنفش (UV) است. اشعهی ماورای بنفش میتواند اثرات مخربی بر پلکها، قرنیه، عدسی و شبکیهی چشم داشته باشد.
چه زمانی از عینک آفتابی استفاده کنیم؟
آیا شما فقط در روزهای آفتابی تابستان از عینک دودیتان استفاده میکنید؟ اگر چنین است، در حق چشمانتان ظلمی بینهایت میکنید. دکتر الیوت لوین در این خصوص میگوید: «استفاده از عینک آفتابی برای تمام طول سال ضروریست. چه زمستان و تابستان، ابری یا آفتابی؛ چشمان شما همواره در معرض اشعهی ماورای بنفش هستند.»
اگر روی آب یا در مجاور آن هستید، محافظت از چشمها بسیار مهم است. دکتر لوین میگوید: «زمانی که در مجاورت آب هستید، نهتنها در معرض نور مستقیم خورشید قرار میگیرید، بلکه نور منعکسشده از آب را هم دریافت میکنید.»
برف نیز میتواند نور خورشد را منعکس کند، پس اگر زمستان به پیستهای اسکی مراجعه میکنید، عینک آفتابی را فراموش نکنید. قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعهی UV میتواند منجر به سوختگی قرنیه و پیری زودرس پوست اطراف چشم شود.
رنگ لنزهای عینک آفتابی چه اهمیتی دارند؟
مهم است که در حین خرید عینک آفتابی، به دستهبندی رنگ و فیلتر لنزها توجه کنیم. انتخاب ما بایستی مطابق با استفاده موردنظر ما از عینک آفتابی و عادات و نیازهای بصری شخصیمان باشد. بهجز موارد خاص، از لنزهایی که بیش از حد تیره یا روشن هستند پرهیز کنید: برای مثال برای پیادهروی در شهر، سطوح رنگ روشن در دسته 1 یا 2 توصیه میشود که بهترتیب تا 57% و 83% نور خورشید را فیلتر میکنند. رده 3 برای استفاده در تعطیلات ساحلی مناسب است؛ این لنزها تا 92% نور را جذب میکنند و در آب یا روزهای بهغایت آفتابی، مثلا زمانی که برف در کوهها نور را منعکس میکند، از تابش خیرهکنندهی نور جلوگیری میکند. ردهی 4 تا 97% نور و اشعهی خورشید را جذب میکند و فقط برای موقعیتهای خاص مانند پیادهروی در کوههای مرتفع مناسب است. رانندگی با استفاده از عینک آفتابی که چنین درجهای از تیرگی دارد، بهدلیل کاهش زیاد دید، مجاز نیست.
انتخاب رنگ شیشه و لنز عینک آفتابی، بستگی به زمان و شرایطی دارد که اغلب لنزهای رنگی استفاده میشوند. عینک را برای کجا میخواهید؟ زندگی روزمره، هنگام رانندگی، در حین ورزش یا استفاده برای یک مناسبت خاص؟
حتی برخی از لنزهای رنگی هستند که میتوانند بر فیزیولوژی و روانشناسی ما تأثیر بگذارند!
برای افرادی که مکررا یا برای مدت طولانی از عینک آفتابی استفاده میکنند، سایههای روشنتر و رنگهای کلاسیک مانند سبز، قهوهای و خاکستری بهدلیل خنثی بودن، گزینهی مناسبی هستند. رنگهای دیگری هم مانند زرد برای عینکها دید در شب و یا لنزهای آبی برای دید بهتر در روزهای ابری مورد استفاده قرار میگیرند.
در انتخاب رنگ لنز، متخصصین چشم میتوانند بهترین توصیه را، با توجه به کاربری، به شما ارائه دهند. آنها میدانند که چه سطوحی از رنگ، گرادیان و دستهبندی فیلتر برای شما مناسب است.
اما آیا تابهحال فکر کردهاید که چگونه رنگها با لنز عینک آفتابی درآمیخته میشوند؟
بهطور کلی دو روش برای رنگآمیزی لنزها وجود دارد. گاهی اوقات خود ماده از قبل رنگی است، در شرایط دیگر لنزهای شفاف در یک حمام رنگ، رنگآمیزی میشوند. این موضوع بستگی دارد که از چه مادهای برای تولید لنز استفاده شود و اینکه لنزها با نسخه یا بدون نسخه پزشک باشند.
اگر شما بهدنبال راحتی بیشتر در زندگی روزمره هستند، ممکن است عینک آفتابی با رنگی را در نظر بگیرند که با شرایط مختلف نوری سازگار میشود. بهعنوان مثال، لنزهای سازگار با نور (AdaptiveSun) زمانی که نور خورشید وجود ندارد دارای رنگ پایه 60 درصدی هستند، و زمانی که شدت نور زیاد میشود، تا 97 درصد تیره میشوند.
این عینکها بهطور خودکار با همهی شرایط نوری سازگار میشوند و دید راحت و وسیعی را تضمین میکنند: در فضای باز و زیر نور آفتاب، یا روزهای ابری و در داخل خانه. آنها همچنین با رنگهای گرادیان در دسترس هستند، که بهعنوان مثال خواندن منو در حیاط یک رستوران را آسانتر میکنند. بنابراین گذاشتن و برداشتن مداوم عینک آفتابی دیگر معضلیست که به گذشتهها سپرده شده.
چه فریم عینکی مناسب فرم صورت شماست؟
شش شکل اصلی صورت وجود دارند که هرکدام با فریم خاصی از عینک بهخوبی جفت و متناسب میشوند.
هنگام خرید عینک آفتابی برای کودکان به چه نکاتی توجه کنیم؟
با اینکه بسیاری از والدین برای محافظت از فرزندانشان دست به هرکاری میزنند، معمولا از چشم کودکانشان غافل میشوند. در حقیقت چشمان کودکان بسیار بیشتر از بزرگسالان به اشعهی ماورای بنفش حساس است و خطرات بیشتری چشم آنها را تهدید میکند.
مطالعات نشان میدهد که حدود 50% از تمام اشعهی ماورای بنفشی که در طول عمر در معرض آن قرار میگیریم، تا سن 20 سالگی توسط بدنمان دریافت میشود. یک جفت عینک آفتابی کودکان باید تا 400 نانومتر اشعه را برای محافظت از چشمان، جذب کند. علاوه بر این عینک کودکان باید ارگونومیک، سبک و مقاوم باشد.
امروزه عینکهای آفتابی پیشرفت و تغییرات بسیاری کردهاند. علاوه بر طراحیهای خلاقانه که بر زیبایی این اکسسوری افزوده است، اصول ارگونومی نیز به این محصول راه یافتهاند. از امکان طبیشدن لنزهای دودی و رنگی تا طراحی فرمی ارگونومیک که موجب عدم آسیب و فشاربه استخوان بینی و پشت گوشها میشوند، همه موضوعاتی هستند که امروز در تولید عینکها مدنظر قرار میگیرند. همچنین در بعضی مدلها امکان تعویض لنز با توجه به نیاز، توسط خود کاربر امکانپذیر شده است.
مانند بسیاری دیگر از محصولات، عینکها هم با گذر زمان، لوازم جانبی مختص به خود را توسعه دادهاند. بند عینک و اسپریهای پاککنندهی لنز، از این دست محصولات هستند.
جایگاه عینک آفتابی در صنعت فشن
عینک و بالأخص عینک آفتابی یکی از اکسسوریهای پرطرفدار در صنعت مد و فشن هستند. این حوزه سهم قابلتوجهی از فروش محصولات فشن را به خود اختصاص داده و همین موجب این شدهست که برندهای بزرگ و محبوب دنیا، هر یک سعی کنند سهم خود را از این بازار بهدست آورند. برندهایی چون پرادا (Prada)، بالنسیاگا (Balenciaga)، ریبن (Ray-Ban)، تام فورد (Tom Ford) و پلیس (Police) از جمله شرکتهایی هستند که اقبال خوبی در جذب طرفداران عینک داشتهاند.
همچنین فریمهای عینک برای انواع آفتابی، طبی، بلوکات، ورزشی، شب، خلبانی و حتی عینکهای واقعیت مجازی با طراحیهای خارقالعاده هر روز کاربران عینک را بیشازپیش شگفتزده میکنند. با استفاده از متریال و مواد متنوع اعم از چوبی، پلاستیکی یا فلزی فریمهایی متناسب با فرمهای مختلف صورت دیزاین و تولید شدهاند. این تولیدات طیف گستردهای از مدلهای عینک را در اختیار مشتریان قرار میدهند تا باتوجه به نیاز، سلیقه و شرایط خود بهترین گزینه را انتخاب کنند.
در نهایت…
عینکهای آفتابی دوست و نگهبان چشمان ما، این گوهر بینایی هستند. به دنیایی عاری از رنگها و مضامین بصری فکر کنید؛ دنیایی چنین تیره برای شما چگونه است؟ آیا مراقبت از چشمان، حتی گاهی همراه با هزینهای بالا ارزش حفظ این لذت غایی، این حض بینایی را ندارد؟
تجربهی شما در استفاده یا عدم استفاده از عینک آفتابی چیست؟ ابزاری برای محافظت از چشم یا یک اکسسوری جذاب فشن؟ یا هردو؟
برای ما بنویسید✍️
دیدگاهتان را بنویسید